Rågkakor

Rågkakor bakade på enbart rågsikt som jag har testat fram från ett grundrecept till tekakor, tanken från början var att det bara skulle bli till dopp i grytan, men de var riktigt goda som vanliga smörgåsar med.

50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
½ dl brödsirap alt. ljus sirap
2 tsk salt
13 dl rågsikt

Finfördela jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm och häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt och det mesta av rågsikten och arbeta ihop till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den, Dela den i fyra delar och rulla delarna till bollar. Kavla eller platta ut bollarna till rundlar (cirka 18 cm i diameter) och placera de på plåtar med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten och nagga kakorna ner till plåten på flera ställen. Jäs i 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 200° och grädda kakorna mitt i ugnen i 15 minuter och låt de sedan kallna på galler under duk.