Lindas trosakakor

den

Jag har nu under ett par veckor börjat leta efter lätta recept på bröd som ger bra resultat, jag har en del till att prova, men dessa blev omtyckta direkt av hela familjen. Receptet kommer från Lindas bakskola och kallas Trosakakor för att hon har en stuga i trakterna av trosa.

50 gram jäst
6 dl mjölk
75 gram smör
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
cirka 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, smält smöret och värm mjölken tills den blir fingervarm. Häll mjölken i bunken och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och till sist vetemjöl (lite i taget). Blanda ihop till en smidig deg och knåda den kraftigt några minuter innan den får jäsa i 1 timme under bakduk.

Ta upp degen på ett bakbord, dela den i 8 bitar och kavla ut varje bit till en rundel (18 – 19 cm i diameter), strö över lite mjöl och nagga med en gaffel. Låt de jäsa under bakduk i 30 minuter, sätt ugnen på 250° och grädda bröden mitt i ugnen i 8 – 10 minuter, låt de svalna på galler under bakduk.