Fransk maräng

den

Jag gjorde dessa maränger som dekoration till årets midsommartårta, men de går ju lika bra att ha till kaffet vilken dag i veckan som helst. En kallvispad maräng slänger man snabbt ihop och de sköter sig nästan helt själv i ugnen. Nu efter första omgången vet jag hur lång tid de tar att bli klara i ugnen med och slipper hålla på att kolla hur de sur ut var femte minut efter första 30 minuterna.

2 äggvitor
4 droppar citronsaft
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 100° (helst varmluft), vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa smeten tills den blir blank och styv och alla sockerkristaller är bort.

Spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 30-60 minuter (tills marängerna känns lätta och släpper från pappret. Stäng av ugnsvärmen, låt luckan vara på glönt och låt plåten står kvar i eftervärmen i 60 minuter.