Nötklickar

Min mormor hade alltid småkakor till fikat när man kom dit och dessa var en av mina favoriter när vi var på besök hos henne. Jag har vi tre tillfällen försökt baka de, de två första gångerna flöt de ut till flarn, smaken var rätt men det blev ju inga toppar. detta berodde på att jag hade ingen mandelkvarn utan jag hackade nötterna i en mixer istället. Nu till tredje försöket lånade jag en kvarn och vilken skillnad det blev. Receptet kommer från den kakbok som borde finnas i varje hem – Sju sorters kakor.

Kanelbullar på surdeg

Jag gillar att bara kanelbullar, men ibland vill jag testa lite nya knep eller nya degar, så denna gången fick det bli kanelbullar på surdegsgrund. Längre jästider, men i övrigt blir det lika bra om inte bättre bullar på surdeg än på jäst. Jag testade att välja bort jäst helt när jag provbakade denna, men degen behöver nog kombinationen av jäst och surdeg för att riktigt komma igång så de bullarna blev lite mindre denna gången, men så goda de blev. Receptet kommer från köket.se

Surdegsbröd

Nästa steg i bakning har lett mig till att testa baka med surdeg istället för jäst, resultatet har varierat men det blir bättre och bättre. Denna limpa kommer jag att baka fler gånger, men då blanda i lite kryddning i och dekorera med fröer och nötter för att få ett mer tilltalande bröd. Smaken sitter där, men den kan nog skruvas upp lite till. Grundreceptet kommer från Allt om mat.

Rosenbröd

Rosenbröd är lätta luftiga frallor som fått sitt namn efter det mönster som skärs i degen innan de gäddas. Denna gången skar jag kryss i några och några lät jag vara, det är det som är det fina med att baka bröd. Man väljer själv hur brödet kommer att se ut när et är färdigt, jag håller på att försöka lära mig baka mer bröd både för att det är gott, men även för att det är nyttigare då bröden bakas utan massa onödigt socker i.

Kärleksmums

Kärt barn har många namn heter det ju och då måste denna kaka var just en sådan… Kärleksmums, Mockarutor, Snoddas… Dessutom finns det säkert ännu fler olika namn på denna klassiska mjuka kaka. Receptet till denna kommer från ARLA och var både lätt att baka och resultatet blev riktigt bra.

Tommys kalaskassler med paprikasås

Tommy det är pappa, svärfar och morfar i familjen Bråberg och detta receptet fick min fru skickat en bild på i veckan. Idag firade vi förlovningsdag så jag letade upp bilden och efter ett samtal med svärfar fick jag kläm på hur han gjorde rätten. Alla i familjen älskade den så den kommer komma tillbaka fler gånger.