Ordbok

Möllare

Yrket mjölnare kallades i Skåne för möllare, förr fanns det en kvarn i nästan varje ort runt omkring i Sverige. Numera finns det enstaka av dessa väderkvarnar kvar i vår natur där de står som en påminnelse om svunna tider. De väderkvarnar som byggdes i Sverige byggdes efter Holländsk modell där hela överdelen med vingarna vände sig med vinden. Det fanns även kvarnar som hade vatten som drivkraft, men då blir man mer beroende av att hitta ett bra vattenflöde att dämma upp för att få kraften via ett vattenfall/vattenhjul.

för malning av spannmål avsedd inrättning (redskap l. maskin l. anläggning) som består av l. vars väsentligaste delar utgöras av två, i allm. rundade, skivformiga, räfflade stenar l. (i fråga om modernare förh.) två valsar, mellan vilka sädeskornen krossas; äv. om industriell anläggning med l. byggnad för kvarn l. industriföretag som driver kvarnrörelse. Holländsk kvarn, väderkvarn med vridbar kvarnhatt.

Svenska akademins ordbok

sv_SESvenska