Intressant,  Person

Mathilda Ranch

Lördagen den 26 juni 1860 föds Caroline Mathilda Ranch I Köpenhamn, dotter till Wilhelm Ranch och Theresia Walter. Familjen flyttade till Göteborg (där hennes föräldrar en gång hade träffats) och 1872 flyttar de till Varberg. Wilhelm öppnade en fotografiateljé (han hade jobbat som fotografibiträde under tiden i Göteborg), Varberg var under denna tiden en växande stad och under sommaren var Varberg en välbesökt kurort. Kurortsbesökarna och stadsbefolkningen fick det bättre ställt och det vanligaste sättet att visa detta på var att bli avfotograferad i en ateljé.
1882 övertar Mathilda ateljén från sin far och driver den i 40 år, hon öppnar flera filialer bland annat i Kungsbacka, Horred och Slöinge. Mathilda gifter sig inte och skaffar inga barn, hon anställer sin syster Hulda som hushållsbiträde efter att hennes man gått bort och hon blivit änka i unga år.
Mathilda dör lördagen den 11 juni 1938 i Varberg.

Mathilda fotograferade porträtt, landskap, bebyggelse, industrier, festligheter och mycket annat och hennes bilder är en ovärderlig skatt för släktforskare. Här finns massvis med porträtt sparade, bilder som visar hur Varberg såg ut i slutet av 1800-talet och under sekelskiftet, Nedan visas delar av de bilder som finns sparade på DigitaltMuseum, faktan till denna text har jag hämtat från boken “Fröken Mathilda Ranch – fotograf” av Anna-Lena Nilsson och från Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (Caroline Mathilda Ranch, www.skbl.se/sv/artikel/MathildaRanch, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Anna-Lena Nilsson), hämtad 2021-09-21.)

Länktips:
Det finns massvis med Mathildas porträtt upplagda i ett porträttarkiv på Sveriges Släktforskarförbund – Rötter
Det finns även massvis med bilder på Flickr som Mathilda har fotograferat

sv_SESvenska