Halland,  Historia,  Intressant,  Kyrkor

Lindbergs kyrka

Lindberg ligger cirka 8 km inåt landet från Varberg och är en liten ort med kyrka, förskola och skola. Orten ligger uppå på en ås så kyrkan syns på långt avstånd från de flesta väderstreck, kyrkan är en vanlig vitkalkad stenkyrka med ett torn med en guldspira på toppen. Kyrkogården sprider ut sig från kyrkan och det finns många äldre gravar blandade med de nyare.

Lindbergs kyrka uppfördes 1851. Den ersatte en blott 50-årig föregångare som var så dålig att den måste rivas. Kyrkan är byggd i typisk nyklassisk stil. Koret domineras av en stor altaruppsats med antikens tempel som förebild med det tomma korset i centrum.

Kyrkan är anpassad till att fira versus populum med fristående altare och borttagbar altarring.

Svenska kyrkan
sv_SESvenska