Dalarna,  Historia,  Intressant,  Kyrkor,  Rogers farfar

Leksands kyrka

Sommaren 2011 var jag på semester i Dalarna och en av de ställen vi besökte var Leksands kyrka. Vi hade fått information om en förfader som skulle ha varit med och målat inne i kyrkan men det fanns ingen information i materialet kyrkvärden kunde hitta. Det var året efter min pappa hade gått bort i cancer, han älskade Dalarna och jag gjorde denna resan tillsammans med mamma för att hedra honom. vi tände ljus i de kyrkor vi besökte och sista dagen var vi vid Falu koppargruva och samlade stenar som nu ligger vid hans grav.

Leksands kyrka ligger precis vid Siljan, på en uppe som kallas kyrkoudden enligt Svenska kyrkan är kyrkan troligtvis byggd ovanpå ett hedniskt tempel. I närheten av kyrkan har man hittat rester efter en stenåldersboplats och vikingagravar vilket indikerar att området har varit bebott under lång tid.

Kyrkans äldsta delar är från medeltiden och uppfördes på 1200-talet och dessa delar är gjorde i gråsten. Kyrkan byggdes till under 1500-, 1600- och 1700 talet för att få den utformning som den nu har. Den iögonfallande löken mitt på taket är utsmyckad med en gyllene kungakrona och Karl XII:s namnchiffer.

Omkring år 1400 tillbyggdes ett torn i väster, Dalarnas äldsta, som härjades av åskeld vid 1500-talets slut. En ny spira uppfördes men gick till spillo 1627, då kyrkan blev med “torn, taak och alt träwerke nedbrännt af ljungeldh, ja ock mycket af muren under hwalvet nederfallet sedan ock alla klockarna till aska och sandh förmultna, der infölje wij ij detta åhret hafva fält många tårar”. Ånyo restes en spira “av gudlös höjd”, vilken också gick samma öde till mötes 1709.

Svenska kyrkans hemsidan

På taket sitter byster av kyrkans skyddspatroner, över koret sitter Aposteln Petrus och över huvudingången sitter Aposteln Paulus.

För ett tag sedan fick jag bekräftat att en av mina anor har varit delaktig i bygget av Leksandskyrka, inte som målare utan som stenhuggare. Min farfars morfars farfars morfars mormors far är stenhuggare Simon Jöransson Hack även kallad mäster Simon och han har gjort arbeten i många av kyrkorna i Dalarna.

Av kyrkans portar märkes särskilt den s.k. brudporten, inramad i sandsten, huggen 1671 av mäster Simon, stenhuggaren från Rättvik.

Överstycken har inskrifterna: “Matt: Vi Söken först efter Guds Rijke och hans rättferdigheet Så faller eder alt thetta till. Herren beware tijn utghång och din ingång ifrån nu och i ewigheet. Psal: CXXI.”

Svenska kyrkans hemsida
sv_SESvenska