Intressant

Släktforska på Sveriges adel

Att forska på adliga släkter är precis som att forska på vanliga släktnamn med den skillnaden att det finns oftast ett register på släkten, antingen så har släkten gjort den själv eller så finns den med i det stora material som finns tillgängligt både i böcker och på nätet. En av de första verken man ska leta upp är Gustaf ElgenstiernasDen introducerade svenska adelns ättartavlor” som finns i nio band utgivna 1925 – 1936. Den bör finnas på de flesta av Sveriges bibliotek och den finns delad och kompletterad på adelsvapen.com i deras wiki. Anledningen till att adeln förr gjorde sig besväret att skriva ner sina släkter var att stärka och hävda sin legitimitet.

Det är extra kul om man kan hitta bilder och lägg till sin släktforskning och Arkiv Digital har Riddarhusets porträttsamling (från 1800- och 1900-talet) digitaliserad och sökbar i sitt arkiv, se inlägg i deras blogg hur du söker i arkivet. Riddarhuset har en ätte- och vapendatabas där man kan hitta mer information om de adliga släkterna.

Min ingång i adelssläktforskningen är min farmors morfars farmor Ulrika Wilhelmina De Falck (av ointroducerad adel), hon hittade jag först via kyrkoböckerna och när jag sökte på hennes namn hittade jag familjen på adelsvapen.com. Jag kollade lite mer där och sedan även på biblioteket i “Den introducerade adelns ättartavlor” då jag kom fram till att Ulrikas mormor var av den adliga släkten Rotkirch som introducerades och adlades 1634-07-07.

sv_SESvenska