Historia,  Intressant,  Kyrkor,  Skåne

Vitaby kyrka

Under en semesterresa i Skåne sommaren 2015 passade jag på att åka runt till lite olika kyrkor som jag har koppling till i min släktforskning för att fotografera de för att ha med i materialet. En dag körde vi från Malmö mot Kivik och när vi kom strax utanför Kivik såg vi denna underbara kyrka på en höjd. Landskapet är kuperat och består till största delen av odlingsmark och på en höjd syns denna kyrka på långt avstånd när man kommer körandes, kontrasten mellan den gulgröna odlingsmarken och denna kritvita kyrka är slående och det står verkligen ut.

Vitaby kyrka sedd från parkeringen.

Enligt Svenska kyrkan (https://www.svenskakyrkan.se/kivik/vitaby-kyrka) är de äldsta delarna från 1100-talet och det har tillkommit nya delar fram till andra halvan av 1700-talet. Inne i kyrkan finns dopfunt som tros vara det äldsta som finns i kyrkan, ett krucifix från 1200-talet finns med i kyrkan.
Utsikten från kyrkan er mot Kivik är fantastisk, dagen vi var där var det vackert och soligt väder och fri sikt så långt ögat kunde nå. Har du vägen förbi så är kyrkan väl värt ett besök.

sv_SESvenska