Intressant,  Person

Anna Simonsdotter – “Tysk-Annika”

Anna föddes 1621 i Anklam i Vorpommern, Tyskland och var dotter till Simon Hake (senare Simon Jörgensson Hack) och Anna Koltzow, hon följe i tidiga år med sin far Simon till Sverige. I Sverige var hon gift två gånger och hade tre barn från första äktenskapet. Det Anna är känd för är att hon är den näst sista kvinna att fällas för häxeri och avrättas.

Den 28 april 1676 anklagades Anna för att ha fört barn till Blåkulla, flera av vittnena var minderåriga och alla tre av hennes barn kallades som vittnen. Hennes och flera andra domar från Norra förstadens kammarrätt finns inskannade och tillgängliga på nätet i vilken man ser att flera av männen som satt i kammarrätten ville antingen att hon skulle halshuggas och brännas, halshuggas och begravas eller brännas levande på bål. Slutresultatet blev att Tysk-Anna avrättades den 5:e augusti 1676 genom halshuggning och sedan brändes kroppen.

Detta skedde under en tid som kallas “Det stora oväsendet” mellan 1668 och 1676 under Karl XI:s regering. Under 1676 kom det fram att flera av vittnena hade ljugit om vad de hade upplevt, de hade enligt utredningen antingen lockats till att ljuga eller tvingats till det. Detta blev stoppet för häxjakten i Sverige, Anna blev således den näst sista kvinna i Stockholm som dömdes för häxeri och avrättades. Samma dag som Anna avrättades brändes den sista kvinnan levande på bål då hon vägrade erkänna att hon var häxa.

För oss som lever nu känns detta avlägset och som i en annan värld och det är mycket som har ändrats sedan dessa dagar. Kyrkan hade stor makt och prästerna var ofta med i drevet på häxor och redan på 1570-talet skulle prästerna i församlingarna hålla koll på människorna och utesluta de som ägnade sig åt trolldom ur församlingen. Det vanligaste var att barn anklagade vuxna för att ha kidnappat dem och fört dem till Blåkulla, ofta erkände de anklagade efter att ha blivit torterade. Sverige var rätt förskonad från häxprocessen om man jämför med resterande Europa, men det är likväl en mörk del av vår historia.

Informationen jag redovisar här har jag hittat på:
Boda hembygdsförening
Falu Kristine kyrkas Facebooksida

sv_SESvenska