Intressant,  Person

Simon Jöransson Hack

I augusti 1605 föds Simon, son till tyska föräldrar i Reval (nuvarande Tallin) i Estland. Registren från 1600-talet kan vara svåra att leta i och följa på ett bra sätt så jag kommer att redovisa det jag har hittat på andra webbsidor om honom.

Under sin uppväxt hette han Simon Hake och den 3 oktober 1621 gifter sig Simon med Anna Koltzowi i Anklam, Vorpommern i Tyskland. De får en dotter som döps till Annika men går under namnet Anna, hon kallas Tysk-Anna och är den näst sista kvinnan som blir dömd för häxeri i Stockholm under det som har kallats “Det stora oväsendet 1668-1676”, mer om henne hittar du här. Detta är under det trettioåriga kriget, Anklam blev svenskt 1630 och blev en viktig hamn för att skeppa trupper och gods tillbaka till Sverige. Det finns ingen notis om det var den vägen Simon tog till Sverige, det man vet är att under slutet av 1630-talet befinner sig Simon i Kopparberget i Falun. Först är han gesäll 1637 och sedan som mästare med en anställd gesäll 1647.

Söndagen den 18 november 1838 gifter sig Simon med Anna Hansdotter från Falun i S:t Nicolai i Stockholm och de får fem barn

Susanna 1638-1727
Hans 1644-1677
Lars 1652-1675
Jöran 1655-1733
Lisbet 1657-1713

Simon tar sig namnet Simon Jöransson Hack och under 1650-talet bosätter sig han och familjen i Boda kyrkby strax norr om Rättvik, det har spekulerats i om att stenen runt Boda var det som fick honom att flytta dit.

Under tiden i Boda gjorde Simon bland annat pelarna i Falu Kristine kyrka i Falun, dopfuntar till ett flertal kyrkor i Dalarna, porten i Leksands kyrka och prästporten i Rättviks kyrka.

Lördagen den 2 mars 1672 avlider Simon och han begravs i Rättviks kyrka då Boda kyrka inte hade någon egen kyrkogård.

Simon Jöransson Hack är min farfars morfars farfars morfars mormors far och den som är min äldsta notering i släktforskningen. Om du har Simon som din anfader så finns det en Facebook grupp som bara handlar om honom, hans arbete och hans ättlingar.

Informationen jag redovisar här har jag hittat på:
Boda hembygdsförening
Nordisk familjebok – Projektet Runberg
Falu Kristine kyrkas Facebooksida
Pennan&svärdet – Svenskt militärhistoriskt bibliotek

sv_SESvenska