Halland,  Historia,  Intressant,  Varberg

Varbergs fästning

Varbergs fästning står på en klippa utmed kusten i Varberg som kallas wardberget, på wardberget tändes det förr i tiden eldar när fienden närmade sig från havet. Wardberget kommer från ordet ward som betyder vakt och de eldar som tändes för att varna de boende i trakten kallades vårdkasar. Vad man har kommit fram till i texter och genom undersökningar av Varbergs fästning så började allt som en borg runt 1300-talet, borgen byggdes sedan ut i omgångar och befästes med kanoner. Sista byggnationen i befästningssyfte gjordes 1618 och i freden i Brömsebro 1645 övergick fästningen i svensk ägo då Halland blev svenskt på 30 år och vid freden i Roskilde 1658 blev Halland svenskt.

Fästningen har byggts till och ändrats ett flertal gånger och den största byggnationen och ändringen gjordes av Christian IV av Danmark då det tillkom bastioner, kasematter och en del andra förstärkningsbyggen. Varbergs fästning har fem bastioner, alla med egna namn och om man börjar vid ingången till fästningen så har vi Vita munken i nordost, Grå munken i sydost, Röda munken i sydväst, Dammbastionen i väster och Smedjebastionen i nordväst. I bastionerna finns det kanonrum (kasematter) där man kan skjuta utmed fästningens murar för att stoppa eventuella stormningar av fästningen. I taket finns det runda öppningar i murarna för att leda bort både tryckvågen som bildades när kanonerna avfyrades, samma väg tog även den giftiga krutröken. När fästningen stod färdig 1618 var det en av Europas modernaste försvarsverk.

Fram till 1830 var Varbergs fästning en militär anläggning och efter det fortsatte den vara ett fängelse, först var det förvaring av fångar i gemensamma fängelsehålor som 1852 ersattes med ett nybyggt kronohäkte. De sista fångarna lämnar fästningen 1931 då de överförs till Halmstad istället för några år sedan presenterade Hallands kulturhistoriska museum i samarbete med Region Halland en film om just fängelselivet på Varbergs fästning.

Numera finns bland annat Hallands kulturhistoriska museum, restauranger, vandrarhem (del av vandrarhemmet är inrett i kronohäktet) och privatbostäder. Utsikten från fästningen är fantastisk och miljöerna uppe på fästningen är fantastiska att fotografera och fundera hur det var att leva på fästningen under forna dagar. Läs mer om Varbergs fästning och Hallands kulturhistoriska museum här.

sv_SESvenska