Halland,  Historia,  Intressant

Bexells talande stenar

Strax öster om Varberg i Grimetons socken finns ett intressant kulturminnesmärke i form av hällristningar beställda av godsägaren Alfred Bexell (läs mer om Alfred Bexell på Riksarkivet), i nuläget har man hittat 160 meningar/citat och 560 namn inristade i klippväggar och stenblock. Det var inte Alfred själv som gjorde inristningarna utan han hade två stenhuggare anställda som gjorde arbetet. Alfred Bexell var en av de mest inflytelserika männen i Varberg och förutom att vara godsägare var han även politiker och riksdagsman. Han var intresserad av kulturhistoria och började tidigt samla på allmogeföremål och han köpte en halländsk ryggåsstuga redan 1876, 9 år innan de första bondehemmen köptes in till Skansen i Stockholm. Denna ryggåsstuga kallas Bålastugan och är en del av Länsmuseet i Varberg.

Apa är och förblifver apa äfven om hon prydes med gyllene smycken
Det är försent att spara maten när man ser botten j fatet

Hällristningarna glömdes bort efter Alfreds död men upptäcktes 1925 och på senare är har hembygdsföreningen börjar renovera och frilägga fler fraser och namn.
Bland fraserna som finns inristade finns både fraser från bibeln eller kyrkans värld, citat från kända personer men även mer vardagliga små fraser. Varför Alfred bestämde sig för att göra dessa hällristningar är det ingen som vet men det har förekommit flera olika förslag. Allt från att han ville göra sitt avtryck för framtiden, förmedla sin filosofi till eftervärlden eller att han var rädd att det svenska språket skulle dö ut. Oavsett vilken orsak finns det nu massvis med citat att leta upp, begrunda och fundera över.
Bland namnen som blivit inristade finns allt från Grekiska filosofer, vetenskapsmän, författare till namn på hövdingar hos Amerikas ursprungsbefolkning och om man tolkar det som personer han har varit inspirerade av har Alfred både ett gediget intresse för historia då en del av namnen som ristats in är Caesar, Agrippa, Leonidas, Beethoven, Molière, Plato, Aristoteles, Raphael men även samtida personer som Röntgen och hövdingen Red Cloud

För att förarga andra skada wi oss mången gång sjelfwa.

Området som hällristningarna finns i är blandad skogsmark där vissa delar är lätta att hitta och ta sig fram till medans andra är både svåra att hitta och komma nära d de kan vara rätt kuperad terräng. Grimtons hembygdsförening har sammanställt en slinga runt i området där man hittar ett urval av hällristningarna. Nästan alla hällristningar är GPS-koordinerade och finns nedladdningsbara på hembygd.se.


sv_SESvenska