Intressant,  Person

Amanda Svensdotter

Måndagen den 26 april 1869 föds Amanda, dotter till Sven Nilsson och hans fru Petronella Johansdotter, i Årstad Halland. Familjen bor på Slätten 1 och hon blir familjens fjärde barn i ordningen och även deras fjärde dotter. Hon föds som barn 15 av 56 barn i Årstads församling 1869. Söndagen den 5 maj döps hon i Årstads kyrka och dopvittnen var hemmansägare Carl Johan Christiansson i Nr. 8 Heberg med fru Sofia Persdotter och snickaren Carl Peter Nilsson i Nr. 10 Heberg med fru Olena Svensdotter.

Söndagen den 10 september 1893 finns det en notering om en lysning mellan hemmanssonen Johan Bernhard Bengtsson från Nr. 2 Boarp i Slöinge och Amanda. Följande två söndagar finns de följande noteringarna av lysning och tisdagen den 17 oktober 1893 gifter sig Amanda med Johan.

Amanda bor kvar med familjen i huset på Slätten 1 fram tills den 7 november då det står en utflyttningsnotis i kyrkböckerna. Amanda flyttar då till Slöinge och hon och Johan hyr in sig i Nr. 1 Sällora, Johan står uppsatt som slaktare i kyrkböckerna.

Onsdagen den 28 mars 1894 föds deras dotter Gerd Alfrida men redan söndagen den 3 mars 1895 avlider Gerd i hjärnfeber.
Lördagen den 12 oktober 1895 föds deras andra dotter som tisdagen den 15 oktober döps till Gerda Botilda.
Tisdagen den 15 juni 1897 föds deras tredje dotter som fredagen den 18 juni döps till Ester Viktoria.
Onsdagen den 22 mars föds deras fjärde barn, enda sonen, som fredagen den 24 mars döps till Karl Evald.
1890 flyttar familjen från Nr. 1 Sällora och bosätter sig i Nr. 2 Boarp, även det Slöinge.
Torsdagen den 4 oktober 1900 föds deras femte barn, fjärde dotter, som onsdagen den 10 oktober döps till Agda Gertud.

Tisdagen den 6 maj 1902 finns det en notis i utflyttningslängden “Arbetaren Johan Bernhard Bengtsson född 71 flyttar från 2 Boarp till N. Amerika” och i Göteborgs poliskammares rapport finns Johan med på skeppet Rollo den 7 maj 1902 med slutdestination New York. Ingen i den nu levande delen av släkten vet varför Johan emigrerade. Var hans tanke att jobba ihop pengar och resa tillbaka till Sverige, eller skulle han jobba ihop pengar och fixa överfart för familjen senare eller ville han starta ett helt nytt liv?

Tisdagen den 30 september 1902 föds deras sjätte barn, femte dottern, som söndagen den 5 oktober döps till Rut Ingeborg.
1904 flyttar familjen tillbaka till Nr. 2 Sällora och onsdagen den 3 mars 1909 dör Amanda i lungsot på Halmstads Lasarett och fredagen den 12 mars begravs hon i Slöinge.

De fem barnen som vid Amandas bortgång är mellan 7 och 14 år gamla sprids och blir fosterbarn eller adopterade av olika släktingar.

sv_SESvenska