Göteborg,  Historia,  Intressant,  Rogers farfar,  Rogers farmor,  Västra Götaland

Masthugget

Privat vykort på Masthuggskyrkan

Namnet på stadsdelen kommer från att det tillverkades skeppsmaster i hamnområdet under 1600-talet. 1647 utfärdade Drottning Kristina en resolution att mark skulle avsättas till de som vill bo närmas älven och masthamnen och därmed var Masthugget en förstad till Göteborg.

Masthugget var länge en stadsdel med ett myller av gamla trähus som hade växt fram uppför Masthuggsberget. Det är en stadsdel som har varit drabbad av bränder under 1800-talet, även andra stadsdelar i Göteborg var hårt drabbade av bränder. Bränderna i Göteborg och andra städer på 1800-talet medförde att i Göteborg reglerades byggnationen till max tvåvåningshus i trä. För att få ekonomin att gå ihop byggde man vad som kallas landshövdingshus i Göteborg med bottenvåning i sten och sedan två våningar i trä. Namnet har de fått efter att den dåvarande landshövdingen sanktionerade ritningarna. Dessa landshövdingshus fanns till största del i den södra delen av stadsdelen, övriga delar av Masthugget bestod av enklare boningshus på en till två våningar och några enstaka herrgårdsliknande hus med stora trädgårdar. Husen var i allmänhet av lägre standard utan rinnande vatten och med utedass på gården, under slutet av 1800-talet och fram till 1960-talet revs större delen av Masthugget. Gatorna planerades om och nya hus byggdes upp och mycket av charmen som fanns i stadsdelen försvann med detta.

Min koppling till Masthugget är att min farfar och farmor bodde där i många år och min pappa är född i Masthugget.

sv_SESvenska